Aplankę tai, dėl ko daugybė žmonių plūsta į Telšius ir iš arčiau pažinę šio krašto istoriją, laidos vedėjai aiškinosi – kas yra didžiausias žemaičių kulinarinis pasididžiavimas?
Tai – cibulynė, kurios ragavę tikrai ne kiekvienas, o Žemaitijos krašto gyventojams tai – įprastas ir gerai žinomas maistas. Tad išbandykite ir pasigaminkite cibulynę patys namuose.

Žemaitiška cibulynė pagal „Maisto kelią“
Cibulynė:
- 4 vidutinio dydžio svogūnai;
- 4 v. š. aliejaus;
- 3 v. š. obuolių acto;
- 1000 ml virinto atvėsusio vandens;
- Druska ir pipirai (pagal skonį);
- Žiupsnelis cukraus, jei svogūnai labai aitrūs (pasirinktinai);
- Svogūnų laiškai.
Silkė:
- 2 silkių filė (geriausia aliejuje);
- 1 lauro lapas;
- Šiek tiek raudono svogūno (papuošimui);
- Švieži smulkinti krapai.
Traiškytos bulvytės:
- Jaunos bulvės;
- Druska ir pipirai;
- Sviestas;
- Kapoti žalumynai: svogūnų laiškai, petražolės ir krapai;
- 1 v. š. spirgučių arba pakepintos šoninės (pasirinktinai).
Gaminimo eiga:
Pirmiausiai, pasiruoškite cibulynės užpilą. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais ir švelniai pakepinkite aliejuje apie 5–7 minutes. Nukėlus nuo ugnies, juos sumaišykite su actu, vandeniu, druska, pipirais, svogūnų laiškais ir krapais. Palikite pastovėti 15–30 minučių, kad visi skoniai susijungtų. Užpilas turi būti švelniai rūgštus, svogūniškas ir kvapnus.
Tuomet pasiruoškite silkę. Jei reikia, silkę pamerkite į vandenį ar pieną, kad sumažintumėte sūrumą, o tuomet supjaustykite gabalėliais. Sudėkite silkę į gilesnę lėkštę ar dubenėlį ir užpilkite paruoštu cibulynės užpilu. Ant viršaus galite uždėti raudonų svogūnų griežinėlių bei šviežių krapų. Laikykite šaldytuve 1–2 valandas, kad visi skoniai gerai susigertų.
Kol silkė marinuojasi, jaunas bulves kelias minutes apvirkite pasūdytame vandenyje. Apvirtas bulves dėkite į keptuvę arba kepimo skardą su gabalėliais sviesto. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 170 °C, apie 40–50 minučių, kol jos suminkštės ir gražiai apskrus. Prieš patiekiant, švelniai paspauskite kiekvieną bulvę mediniu šaukštu, kad šiek tiek sutrūktų. Bulvių viršų apibarstykite smulkintais žalumynais ir paskrudinta šonine.
Galiausiai, serviruokite patiekalą: į lėkštę dėkite šaukštą cibulynės, šalia patiekite ir traiškytas bulvytes. Patiekalą pabarstykite krapais arba svogūnų laiškais. Skanaus!
Kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias. Miestų receptai“ – šeštadieniais, 9 val. tik per TV3!











































































































































































































































































































